Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Várandósság alatti táplálkozás: az anya és baba egészsége

Várandósság alatti táplálkozás: az anya és baba egészsége
A várandós étkezési szokásai kihatnak a magzatra? Nézzük, hogy mi ezzel a helyzet: 

A terhesség alatt a táplálkozás különös jelentőségre tesz szert, hiszen nemcsak az anya egészségét, hanem a fejlődő magzat optimális növekedését és fejlődését is meghatározza. Ebben a kilenc hónapban a tápanyagszükséglet jelentősen megnő, különösen bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és makrotápanyagok tekintetében. A fehérjeszükséglet napi 70-100 grammra emelkedik, amely sovány húsokból, halból, tojásból, hüvelyesekből és tejtermékekből fedezhető. A folsav a terhesség első trimeszterében kritikus fontosságú, mivel hiánya velőcsőzárodási rendellenességeket okozhat. A vas szükséglete megduplázódik, mivel növekvő vérnagyság és a magzat igényei miatt több oxigénszállító vörösvértestre van szükség. A kalcium és D-vitamin a magzat csontozatának fejlődéséhez elengedhetetlen. Fontos a rendszeres, kisebb adagokban történő étkezés, naponta 5-6 alkalommal, hogy elkerüljük a vércukorszint ingadozását. Kerülendők az alkohol, a dohányzás, a nyers vagy félkész húsok, nyers tojás és egyes halféleségek a fertőzésveszély miatt. Sok folyadék fogyasztása és rostban gazdag ételek segítenek a gyakori székrekedés ellen. Szakember tanácsával személyre szabott étrendet alakíthatunk ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség étkezés
Az oldal tetejére